Hoe werkt de chauffeursapp?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De chauffeursapp 'RouteLogic Driver' is te downloaden in de App Store en Google Play Store. Chauffeurs kunnen nadat ze zijn ingelogd hier alle routes vinden waarop zij zijn ingepland.

In de RouteLogic Driver app vind de chauffeur alle opdrachten in de route. Bij elke opdracht staan naast het adres ook de contactgegevens van de klant en eventuele bijzonderheden. Ook tonen we wat er op dit adres afgeleverd of opgehaald mag worden en op welk tijdstip. Lees hier hoe je chauffeurs aanmaakt.

Het voordeel van het gebruik van één van onze apps is dat we de locatie van de chauffeur nauwkeurig kunnen doorgeven. Zo zie jij precies waar de chauffeurs is en kunnen we de voorspelde ETA nauwkeuriger bij werken.

Download de chauffeursapp

Zorg dat chauffeurs op tijd starten aan hun route

In RouteLogic kan je eenvoudig instellen dat je je chauffeurs een push-melding krijgen voordat hun route start.

1. Ga naar instellingen en kies voor het tabblad "Chauffeurs"

2. Vink de optie "stuur start notificaties naar de chauffeur" aan

Kies in het vak dat nu beschikbaar komt hoeveel minuten voor het starten van route de chauffeur dit bericht te zien krijgt.

Navigeren met chauffeursapp

Zodra je je eerste route hebt gemaakt en de route hebt gekoppeld aan een chauffeur wordt de route zichtbaar in de chauffeursapp. Je opent de opdrachten en kan gemakkelijk navigeren naar het adres van de opdracht door op "navigeren" te drukken.

Chauffeurs kunnen vervolgens zelf hun favoriete navigatie app kiezen. We tonen alle opties die op het apparaat geïnstalleerd zijn. Hieronder geven we je een volledige lijst van navigatie apps die ondersteund worden:

1. Google Maps

2. Apple Kaarten

3. Waze

4. Citymapper

5. The Transit APP

6. Yandex Maps

7. Moovit

8. Osmand

9. Maps.me

10. Petal Maps (alleen Android)

Is het voertuig een (bak)fiets dan stellen we de navigatie meteen al voor je in op routes via fietspaden.

Locatie chauffeur zien

Zodra de chauffeur de APP geinstalleerd heeft wordt het ook mogelijk om de live locatie van de chauffeur te zien op het dashboard in RouteLogic. Ook kunnen we dan berekenen hoeveel tijd de chauffeur voor of achter op schema loopt.

Jouw klanten kunnen dan ook de locatie van de chauffeur ook zien op de Track & Trace pagina. Hiervoor is het wel nodig dat je onder "instellingen" > "Track & Trace" de optie "Locatie van chauffeur tonen" aanvinkt. Vanuit privacy overwegingen laten we niet de exacte locatie zien aan jouw klanten.

Om de juiste locatie te kunnen ophalen is het belangrijk dat de chauffeursapp goed ingesteld staat. De locatievoorziening moet ingeschakeld zijn.

Locatie delen toestaan

Zodra je de app hebt geïnstalleerd en bent ingelogd wordt je gevraagd om je locatie met ons te delen.

Klik op de knop "Locatie delen toestaan". Je wordt nu doorgestuurd naar de instellingen van jouw telefoon. Zet je locatie instelling voor RouteLogic op "Altijd".

Help er gaat iets mis met het delen de locatie?

Soms kan je de locatie van jouw chauffeurs niet meer zien. Vaak komt dit door de instelling van de telefoon of ipad van de chauffeur. Om te zien of alles goed ingesteld staat ga je in de app naar instellingen.

Als de locatie niet goed is ingesteld dan zie je bovenstaande afbeelding. Klik dan op "inschakelen" om naar de instellingen van jouw telefoon te gaan en zet locatie delen op "altijd".

Is de locatie instelling wel goed ingesteld dan zie je een melding zoals in onderstaande afbeelding.

Geef chauffeur een seintje als hij aan zijn route moet starten

Uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende reden dat aankomsttijden niet gehaald worden het te vroeg of laat starten van een route is. Daarom hebben we in RouteLogic te mogelijkheid om jouw chauffeur een aantal minuten voor dat de route start een bericht te sturen.

Je kan dit bericht instellen via "instellingen" > "chauffeur".
Vink de optie "Stuur start notificaties naar de chauffeur" aan en vul in hoeveel minuten voordat de route start je wilt dat de notificatie aan de chauffeur (niet je klanten) wordt gestuurd.

Informeer klanten bij start van de route

Onder "instellingen" > "Track & Trace" zie je een optie "informeer klanten ook bij start route". Als je deze optie aanzet zal in de chauffeursapp de knop "Route starten" verschijnen om de route te starten.

Zodra de chauffeur dit doet wordt er een een e-mail en/of SMS gestuurd naar jouw klanten. De inhoud van dit bericht kan je zelf bepalen. Dit doe je bij de notificatie templates, meer informatie kan je hier vinden.

Opdrachten afleveren

Zodra je bij een opdracht arriveert kan je de opdracht als chauffeur afleveren. Afhankelijk van je instellingen zijn er een aantal zaken die de chauffeur vervolgens kan doen.

In onderstaande afbeelding zie je alle mogelijkheden. We leggen ze per stuk hieronder verder uit.

Status (altijd zichtbaar)

De chauffeur kan kiezen uit de volgende opties:

• Afgeleverd

• Afgeleverd bij de buren

• Afgeleverd voor de deur

• Afleveren/ophalen niet gelukt

De status van de opdracht wordt weergegeven op de Track & Trace pagina, zo zijn jouw klanten op de hoogte.

Als het niet gelukt is om de opdracht af te leveren dan zie je als planner bij "opdrachten" een opdracht met de status "niet afgeleverd". Je kan gemakkelijk filteren op alle opdrachten met de status die "niet afgeleverd" zijn om snel te zien welke opdrachten je nog even opnieuw in moet plannen.

Bericht voor de klant (altijd zichtbaar)

De chauffeur kan hier een bericht schrijven aan de klant. Dit bericht wordt getoond op de Track & Trace pagina. Je kan hier bijvoorbeeld schrijven waar je het pakket hebt achtergelaten.

Intern bericht (altijd zichtbaar)

Als je een opdracht aanmaakt in RouteLogic dan kan je ook een "notitie" toevoegen. Dit bericht wordt in dit veld getoond. Je kan hier bijvoorbeeld bezorginstructies neerzetten voor je chauffeur.

De chauffeur kan op zijn beurt ook weer een bericht typen in dit vak om de planner op de hoogte te stellen. Dit bericht is voor de planner zichtbaar bij de opdracht maar ook in de berichten inbox in RouteLogic.

Retourdatum (optioneel)

Zodra je een opdracht aanmaakt is het mogelijk om "retour verplicht" aan te vinken. Als je hier voor kiest dan krijgt de chauffeur automatisch de mogelijkheid om een retourdatum te kiezen en om een notitie toe te voegen.

Zodra de chauffeur de opdracht aflevert zal er in RouteLogic een retouropdracht op de gekozen datum worden aangemaakt. Deze retouropdracht zal vervolgens nog wel in een route ingepland moeten worden.

De notitie die de chauffeur eventueel bij de retour heeft gezet kan je terugvinden in de opdracht onder "notitie". Deze notitie is ook in de chauffeursapp zichtbaar als de retour ingepland is.

Handtekening verplicht (optioneel)

Wil je dat klanten een handtekening zetten zodra de opdracht wordt afgeleverd/opgehaald dan kan dit. Maak een opdracht aan en zet een vinkje bij "Handtekening verplicht". Er zal automatisch een handtekening veld getoond worden in de chauffeursapp,

Zodra een opdracht is afgeleverd is de handtekening terug te vinden bij de opdracht.

Foto's toevoegen (optioneel)

Het is mogelijk om één of meerdere foto's te maken van een opdracht die je aflevert of ophaalt. Dit kan je doen om te bewijzen dat je de opdracht in goede conditie hebt afgeleverd of om bijvoorbeeld duidelijk te maken aan jouw klant waar je de bestelling hebt achtergelaten.

Foto's zijn voor klanten zichtbaar op de Track & Trace pagina en voor jou bij de opdracht.

Informeer klanten bij afleveren/ophalen

Is het gelukt om een opdracht af te leveren of op te halen dan is het mogelijk om jouw klant ook automatisch een bericht (sms/e-mail) te sturen.

Dit doe je door bij "instellingen" > "Track & Trace" de optie "Informeer klanten van levering opdracht" aan te vinken.

Zodra de chauffeur de opdracht aflevert ontvangt jouw klant een bericht.

De inhoud van dit bericht kan je zelf instellen bij "notificatie templates". Meer informatie over notificaties templates lees je hier.

Tip: Als je klanten informeert over het afleveren van hun bestelling dan kan je in dit bericht ook instructies geven hoe ze bijvoorbeeld het product moeten gebruiken of wat ze moeten doen als ze nog vragen hebben. De informatie die je hier geeft kan je klant enorm helpen en het scheelt je wellicht enkele telefoontjes naar jouw klantenservice.

Scannen van opdrachten

Heb je de add-on "Scannen met chauffeursapp" aangeschaft dan kan je met de chauffeursapp ook opdrachten in- en uitscannen bij inladen en afleveren van de opdrachten.