Fietsroutes plannen
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met RouteLogic is het mogelijk om routes voor voertuigen te plannen die gebruik maken van de autowegen of fietspaden. Bakfietsen, elektrische fietsen of andere voertuigen die toegestaan zijn op de fietspaden plan je ook eenvoudig in RouteLogic. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat instelt en hoe het werkt.

Voertuig toevoegen

Voordat je gaat plannen voeg je hier een nieuw voertuig toe.

Vul alle gewenste velden in en kies bij voertuiginstellingen voor de optie "(bak)fiets" en sla het voertuig op.

Route berekenen

Het is nu tijd om een nieuwe route te maken. Maak een nieuwe route aan.

Selecteer het voertuig dat je net hebt aangemaakt.

Je kan ook andere voertuigen bijv. bakwagens of bestelbussen aanvinken. Het is namelijk voor je hele wagenpark, ook als je wagenpark bestaat uit verschillende voertuigen, in één keer een planning te maken.

Vervolgens selecteer je je opdrachten en het voertuig en klik je op "route berekenen".

De perfecte route voor jouw (bak)fietsen is nu gemaakt.

Tip: wil je jouw opdrachten in sommige situaties altijd met een bepaald voertuig bezorgen? Werk dan met tags. Geef een tag aan de opdracht en aan het voertuig. Wij zorgen dat de opdrachten automatisch bij het juiste voertuig worden ingedeeld. Meer informatie over tags kan je hier lezen.

Routes plannen met (bak)fietsen

Bij fietsroutes wordt rekening gehouden met wegen die met de fiets toegankelijk zijn. Als je inzoomt op de kaart zal je zien dat de routes vaak net naast de gewone weg loopt (op een fietspad).

Er zijn ook situaties waar er zowel een autoweg als fietspad is, bijvoorbeeld in een woonwijk. We houden in deze situatie rekening met de snelste routes waar je met je fiets mag komen. Het kan dus zijn dat de gewone autoweg in deze woonwijk net iets sneller is dan het fietspad en daarom loopt de route dan over de normale weg.

Hoe werkt het plannen van een gemengd wagenpark?

Het is mogelijk om al jouw voertuigen en opdrachten te selecteren zonder dat jij nog rekening hoeft te houden met de verschillen per voertuig en opdracht. Wij regelen alles voor je.

Plan gerust elektrische bestelbussen samen met elektrische fietsen en diesel bestelbussen.

Er zijn twee mogelijkheden om dit te doen: handmatig of automatisch.

1) Handmatig gemengde wagenparken plannen

Selecteer het voertuig waarvoor je een route wilt plannen. Selecteer vervolgens de opdrachten die je met dit voertuig wilt bezorgen en bereken je route.

Klik achter het voertuig op het slotje. Hiermee zet je de route voor dit voertuig vast.

Als je het voertuig vast hebt gezet door het slotje te activeren ga je het volgende voertuig plannen. Selecteer nu het volgende voertuig dat je wilt plannen en selecteer je opdrachten die je met dit voertuig wilt bezorgen en klik op route berekenen. Ook voor het tweede voertuig is nu een route gemaakt. Herhaal dit totdat je alle voertuigen en opdrachten hebt ingedeeld.

2) Automatisch plannen

Dit is de snelste oplossing om automatisch gemengde wagenparken te plannen. Wel moet je wat zaken in te stellen om dit mogelijk te maken.

Zorg dat je bij elk voertuig het juiste type voertuig gekozen hebt (personenauto/vrachtwagen/bestelwagen/bakfiets). Stel vervolgens ook zaken als actieradius (alleen bij elektrisch) goed in. Geef het voertuig ook een tag mee.

Bij het toevoegen van opdrachten geef je aan elke opdracht de juiste tag die correspondeert met de tag die je ook het voertuig gegeven hebt waarmee je de bestelling wilt wegbrengen.

Meer over het instellen van tags kan je hier vinden.

Zodra je de instellingen goed hebt staan kan je de route berekenen.

Tip: Je kan automatisch adressen die in een zero emissiezone vallen plannen met een voertuig dat deze zones ook echt in mag. Onder "instellingen" ga je naar het tabblad "opdrachtinstellingen". Vink hier de optie "Zero emissie opdrachten alleen in zero emissie voertuigen indelen" aan. Wij houden er dan in de planning rekening mee dat opdrachten in een zero emissiezone altijd met een zero emissievoertuig worden weggebracht.

Bezorgen met per fiets ook zichtbaar voor je klanten

Heb je bij een voertuig instellingen gekozen voor de optie "(bak)fiets" bij voertuigtype? Dan tonen wij automatisch op de track & trace pagina dat het pakket duurzaam wordt bezorgd en is dit op de kaart te zien.